Za všechno může rozhodčí

/
0 Komentáře
Lionel Messi je pro spoustu fotbalových fanoušků většinou hrdinou, muž malého vzrůstu, kterého ale jeho fotbalové dovednosti přerostly několikanásobně. Není ale radno si na tuto roli zvykat. Jakmile třeba z mistrovství světa nejenže nepřivezete zlatou medaili, ale výkonem ani nijak neoslníte, snese se na vás kritika ze všech stran, i když vás zvolili nejlepším hráčem celé této velkolepé události. Lionel Messi byl pod palbou kritiky chvíli, brzy se totiž začne nedařit jinému slavnému hráči a titulní strany sportovních listů začne plnit jiné jméno. Ale co takoví fotbaloví rozhodčí? Troufám si říct, že jsou pro fotbal stejně důležití, jako samotní hráči, ale přesto se dočkávají jenom kritiky. Jistě, občas je kritika konstruktivní a zasloužená, ale často je rozhodčí jednoduše tím prvním, koho mohou hráči a trenéři vinit z prohry vlastního týmu. A, i když možná ne tak často, přece rozhodčímu také občas vyjde zápas na jedničku. Ale viděli jste někdy titulek: „Rozhodčí pískal bezchybně?“. Odpovídat asi není nutné. 

 Tímto článkem se rozhodně nechci pouštět do analýz fotbalových zápasů a rozhodnutí rozhodčích, ale spíše poukázat na to, jak nejednoduché povolání rozhodčí, a nejen ti fotbaloví, mají. Pokud jste někdy byli na fotbale, a nejlépe na tom „vesnickém“, určitě tušíte, kam mířím. Zatímco rozhodčí vrcholových soutěží si kritiku přečtou spíše v novinách, ti, co pískají okresní přebor, si ji vyslechnou přímo od místních „expertů“ postávajících s pivem a klobásou kolem hřiště. A často se jedná o slova, která by nevyslovil možná ani náš pan prezident. 

 Proto jsem si jako téma své práce projektu Proti proudu vybrala právě fotbalového rozhodčího s cílem zjistit, jestli a jak je možné si na nadávky zvyknout, jak často se člověk prostě „upískne“, a jestli se někdy třeba dočkají i té pochvaly.



Podobné příspěvky

Powered by Blogger.