Josef Valihrach se vydal proti zavedeným vinařským pořádkům

/
0 Komentáře
Moc na rozhovory a politiku nejsem, ale snad to dáme dohromady. Když už jsme se tak dlouho domlouvali.” Málokdo by hádal, že nejlepší moravský vinař Josef Valihrach je skromný muž, který mluví potichu a s rozvahou. Přesně takový ale je a tomu všemu navzdory se rozhodl bojovat proti tradičním organizacím zastupujícím vinaře.


Napsat o někom, že je ve svém oboru nejlepší, už chce pořádnou odvahu. Tu nemám, vzal jsem si ale na pomoc každoroční přehled vítězů vinařských soutěží. Josef Valihrach se stal Vinařem roku v letech 2009, 2010 a 2013. Loni navíc jeho Chardonnay, výběr z hroznů 2005 bylo nejlepším vínem této odrůdy na světě - ovládlo soutěž Chardonnay du Monde. Navíc Valihrach z této akce pravidelně vozí zlaté medaile.

Úspěchy ale nemusí znamenat spokojenost. Valihrach už nechtěl sledovat, jak se, alespoň podle jeho názoru, chová vedení Svazu vinařů ČR a Vinařského fondu. Rozhodl se proti nim vystoupit tím, že založil Vinařskou asociace. Pokud vás zajímá, zda ho ostatní vinaři podporují, odsuzují, jak se mu za dva roky podařilo splnit původní cíle a zda chce v práci pro asociaci pokračovat, se dozvíte v rozhovoru, který projektu Lidé proti proudu poskytl.

Největším úskalím práce na rozhovoru bylo sladit termíny. Dohodnout schůzku, aby se všem hodila, trvalo asi měsíc a půl. Bylo to zejména kvůli vánočním svátkům a velkému vytížení vinaře k Krumvíře, nicméně nakonec se to podařilo.

Dalším problémovým bodem přípravy článku byl rozhovor s šéfem Svazu vinařů Tiborem Nyitrayem kvůli videoduelu s Josefem Valihrachem. Setkali jsem se na finálovém hodnocení Salonu vín v Mikulově. Bohužel se můj rozvrh s rozvrhem Nyitraye sešel ve chvíli, kdy měli pauzu i degustátoři, takže jsme si museli povídat v hlučném prostředí, což se bohužel nepříjemně projevilo na kvalitě zvuku.

Přesto si snad rozhovor s Valihrachem se zájmem přečtete a budete moct posoudit, zda založením Vinařské asociace šlápl vedle, nebo tuzemským vinařům pomohl.



Podobné příspěvky

Powered by Blogger.